KONTAKT

Turistično Društvo Magdalenska Gora
Zgornja Slivnica 1
1293 Šmarje-Sap
Slovenija
Telefon: 00386-41-213-224
Email: External link opens in new tab or windowmagdalenska.gora@gmail.com

Zemljevid, kje se nahaja Magdalenska Gora dobite s klikom External link opens in new tab or windowtukaj.
________________________________________________________________________________________________

 

O MAGDALENSKI GORI

Ko se pripeljemo po avtocesti iz ljubljanske smeri skozi drugi predor, se dolina razširi in na levi, severni strani se raztegne sleme Magdalenske gore, 504m, ki jo zarašča Veliki boršt, pod njo pa je vas Paradišče. Na Magdalensko goro zavijemo z avtoceste na prvem odcepu za Grosuplje ter takoj desno do odcepa za Lipoglav v Šmarju-Sapu, ali pa zavijemo po stari avtomobilski cesti skozi Škofljico in po predoru pod Tlakami v Šmarje-Sap, kjer je odcep za Lipoglav. Ko se dokaj strma cesta ublaži in se pokažejo travniki, zavijemo na urejeno parkirišče, nato pa pešačimo po kolovozni poti, ki nas pelje prav na vrh s cerkvico.

Dandanašnji je Magdalenska gora priljubljena izletniška točka sprehajalcev iz Šmarja, Grosuplja, okoliških vasi pa tudi iz Ljubljane.

Magdalenska gora ima izjemno zanimivo in bogato zgodovino, saj je eno najpomembnejših in najbolje raziskanih arheoloških najdišč v Sloveniji. Bogate izkopanine pričajo o njeni več tisoč let trajajoči poseljenosti, od kulture žarnih grobišč, do rimskega obdobja.

Na Magdalenski gori stoji cerkvica. Nekoč je bila to božjepotna cerkvica Sv. Magdalene. V neposredni bližini sta na severozahodu hrib Pugled, 615 m, zahodno hrib Molnik 582 m, na severu je vas Zg. Slivnica, severozahodno pa je vas Mali Lipoglav.

Pohodniki na Magdalensko goro lahko na cilju uživajo v pogledu na Grintavec v Kamniških Alpah, 2558 m, Stol v Karavankah z višino 2236m in Triglava v Julijskih Alpah z višino 2864m.

Leta 2000 je bilo na Magdalenski gori ustanovljeno Turistično društvo, ki organizira prireditve ob pomembnih praznikih tekom celega leta. Najbolj odmevna je prireditev ob cerkvenem in državnem prazniku 15. avgusta seveda poleg kresovanja poleti, kostanjevega piknika jeseni, silvestrovanja na prostem itd.

________________________________________________________________________________________________

O TURISTIČNEM DRUŠTVU MAGDALENSKA GORA

Najstarejše korenine Magdalenske gore, vsaj te o katerih se lahko z gotovostjo prepričamo segajo v dobro tisočletje nazaj pred Kristusom, najmlajše pa sodijo v rimsko obdobje, torej že v čas po Kristusu. Svoj razcvet je Magdalenska gora doživljala sredi prvega tisočletja pred Kristusom. Takrat so na hribčku nad šmarsko kotlino živeli naši davni predniki s čisto svojo kulturo, kulturo žarnih grobišč. Imeli so svoje navade, svojo vero, pa tudi vraže. Menjavali so se ljudje, spreminjali časi, z njimi pa tudi navade, mišljenje in verovanje. Mnogo od tega je prišlo na dan ob izkopavanjih, marsikaj od tega pa bo za vedno ostalo skrito človeški radovednosti. Pa je že prav tako, kajti danes pod Magdalensko goro raste nov rod. Rod ki razkriva nova spoznanja o Magdalenski gori in jo izpopolnjuje v vsej svoji veličini.

Turistično društvo k temu pripomore tako, da ureja njeno okolico, jo polepšuje, dopolnjuje, obnavlja in prireja prireditve.

Sami začetki delovanja društva so bili omahljivi, nihče ni natančno vedel, s čim vse se bo moral ukvarjati, pa smo se zmenili tako, da kar člani znajo, imajo, kar lahko naredijo, odstopijo, uredijo to tudi vložijo v društvo. Nihče si ni niti domišljal, da bo društvo, ki je začelo svoje delovanje iz nič, postalo v tolikšni meri uspešno in znano po svojih prireditvah, ter da se jih bo udeleževala tako velika množica ljudi.

Predsednik Marko Janežič velikokrat javno pove, da ima okrog sebe tako delavne in pridobitne člane, da se mu za uspeh in obstoj društva ni bati.

Veliko obiskovalcev je zvesto temu arheološkemu kraju že zelo dolgo, in ga celo obiščejo večkrat tedensko, če ne skoraj vsak dan.

Turistično društvo ima po svojih štirih letih že vnaprej določene stalne prireditve.

Te so:

- kresovanje
- prireditev ob Velikem Šmarnu (15.8.)
- kostanjev piknik v oktobru
- novembra pohod z baklami iz različnih smeri na Magdalensko goro
- silvestrovanje na Magdalenski gori

Med letom se poleg prireditev vrstijo čistilne akcije, pogostitve naročenih pohodnikov, dogovori o izvedbi prireditev, iskanje sponzorjev, navezovanje stikov z drugimi društvi in izmenjavanje izkušenj.

Naše društvo je tako po številu članov, kot po času delovanja društva eno najmanjše oziroma najmlajše društvo na področju Grosupeljske občine. Trenutno imamo 27 članov. Mislimo pa tudi, da z največ prireditvami, pa tudi če jih nimamo največ, se nam zdi da jih imamo veliko.

Za vse, ki jih delo našega društva zanima in stanujejo v Grosupeljski občini, si lahko vse o prireditvah društva preberejo v »GROSUPELJSKIH ODMEVIH«

Ali pa poslušajo Zeleni val, ki seveda vabi na naše prireditve.

 

VIR : spletna stran TD Magdalenska Gora

 

Povezava do njihove spletne strani je External link opens in new tab or windowtukaj.