KJE SMO?

  

Zemljevid kje je kraj SELA PRI ŠMARJU se nahaja na spletni strani najdi.si in do njega lahko pridete s klikom External link opens in new tab or windowtukaj.

External link opens in new tab or window 

OPIS

Sela pri Šmarju ležijo na nadmorski višini 334 m. To je strnjena vas na obeh straneh stranske ceste Cikava - Bičje. Trenutno je v vasi 162 prebivalcev. Na zahodu je Hrib (360 m) z njivami in gozd Boršt, kjer je več globokih vrtač. Na jugu in vzhodu so delno zamočvirjeni travniki ob potoku Bičje. V letu 2008 so tudi izgradili zadrževalnik Bičje, ki se praktično dotika vasi s svojo zapornico. Gor vodno bo suhi zadrževalnik, kateri se bo v primeru večjih padavin napolnil in preprečeval poplave v naselju Brezje in Grosuplje.

 

ZGODOVINA

Vas je v letu 1869 štela 84 prebivalcev, katerih število je vztrajno vendar počasi naraščalo vse do leta 1931, ko je zabeleženo 109 prebivalcev. Nato je do leta 1961 število upadlo na 88 vaščanov, ter nato spet postopoma naraščalo na sedanje število. Vaščani so izredno aktivni pri urejanju svojega kraja ter imajo svoje turistično društvo. Udeležujejo se srečanj krajanov iz krajev po imenu Sela, Selo.